Kedves kastlisok, kedves barátaink!


 

Kedves kastlisok, kedves barátaink!

 

A Kastli Alumni Közösség e.V., az idei pünkösdi találkozó szervezőbizottsága és az újonnan megválasztott vezetőségünk nevében szeretnék Hozzátok, régi kastli diákokhoz szólni.

Nagy örömmel olvastuk és olvassuk soraitokat, melyekben elismeréssel  és köszönettel nyilatkoztok a pünkösdi jubileumi találkozóról. Ez nekünk, a szervező Alumni tagoknak, óriási elégtétel, hiszen az elején igencsak megvoltak a kételyeink afelől, hogy vajon sikerülni fog-e  elegendő számú  iskolatársat motiválni erre a rendezvényre, nem beszélve arról, hogy egyáltalán megtudjuk-e majd ismét élettel tölteni az öreg, most már teljesen üres  kastli várat.  Hála Nektek, akik minden elvárást felülmúló számban eljöttetek, ez  teljes mértékben sikerült! Tehát mi is köszönettel tartozunk mindnyájatoknak, amiért hívogató szavainkra ilyen pozitívan reagáltatok! Köszönjük a sok vidámságot, a hihetetlen jókedvet, a programokban való  aktív részvételt, a sok spontán segítő kezet! Köszönjük, hogy elhoztátok családtagjaitokat, hogy ők is részesedjenek a csodában s akik közül bizony többen is alaposan kivették a részüket a közös munkából! Nekik ezért egy egészen különleges hála jár!

De mindenek felett köszönjük a könnyeket…az elszorult torkokat,...a  meg-meg remegő arcokat,  a mély és bensőséges lelki élmény megannyi  megnyilvánulását! Mert ez a pünkösdi történet erről szólt, kedves iskolatársaink és barátaink, erről és nem másról! És ezt mindnyájan, mint egy egyszerre dobbanó szív, úgy tapasztaltuk közösen meg!

 Egy jó buli mindig egy szuper dolog,  ki nem szeret a  megfelelő  kaja-pia-zene mellett jó barátokkal mulatozni? De  a 2008-as Pünkösd  ennél többet tartogatott számunkra: felismerhettük  kastli szellemiségét!  Ennek a szellemiségnek sok megnyilvánulása is van/volt, de a legnagyobb talán mégis az összetartozás érzése. Mert Kastl köt! Kastl összeköti az 5 kontinensen szétszórt volt diákságot, s megteremti a csodát, amelynek pünkösdkor mindnyájan tanúi lehettünk: hogy másságunk ellenére is együtt tudunk nevetni és sírni, együtt tudunk mindnyájan egy nagy család lenni. Mégpedig őszintén, korlátok nélkül, szabadon, mert mikor együtt vagyunk, lélekben mindnyájan ismét egy kicsit diákok lehetünk! Ez pedig, főleg a mai világban, egy óriási és megfizethetetlen privilégium! De nemcsak privilégium, hanem erő is! Többek között a szükséges erő ahhoz, hogy a múltból jövőt varázsoljunk! Ahogy olvassátok! Kastl mortuus est, vivat Kastl!, …mondanák a jó latinosok!  Törüljük le könnyeinket és lássunk neki közös erővel a jövőt építő munkához!

Ahogy az már a közgyűlésen is elhangzott, Alumni közösségünknek eddigi eredményes munkája után, (hagyaték megmentése, törzsasztalok szervezése, DUNA TV-vel filmforgatás előkészítése, stb.) után számos terve, projektje van ennek a célnak ez eléréséhez. Ezekről a közeljövőben részletes informálni fogunk mindenkit; most csak röviden szeretném ismertetni ezeket a projekteket:

1)      Tárgyi hagyatékunk (tablók, könyvek, iskolazászlók, osztálykönyvek, fényképek,  faragások, kézimunkák, Koldus Diák-ok és más iskola újságok, stb.) végleges és méltó, muzeális környezetbe való letéteményezése Magyarországon, valamint Kastl történelmi és hagyományőrző szerepének megismertetése a mai magyar társadalom számára (2009 augusztus 20 körül)

2)      Iskola kirándulások, ahol alkalmunk lesz a hosszabb, kellemes és hasznos személyes együttlétekre. Ezekből két projektet máris elkezdtünk szervezni:

·         Utazás Kárpátaljára (2008 augusztus 21-töl 24-ig), ahol a munkácsi Szent István Líceum tanári kara és diákjai fognak minket kalauzolni.

·         Utazás Erdélybe (2009 Pünkösd), kastlis zarándoklat a híres Csíksomlyói

Búcsú-ra.

Már vannak jelentkezök mindkét kirándulásra!

3)      Kastlis törzsasztalok világszerte (a venéz, mint első tengerentúli törzsasztal,  már szervezés alatt áll!)

4)      A Múlt a Jövőért Akció (MaJA) – A kastli diákok jótékonysági kezdeményezése. Idei akciónk a munkácsi Szent István Líceum megsegítésére irányul. Segítsünk, ahogy minket is segítettek! Így mentjük át kastli szellemiségét  az ifjabb, szintén kisebbségben élő magyar nemzedékek számára.

5)      A kastli Magyar Gimnázium történetének hiteles dokumentációja

·         filmben (több sorozatos doku-film készítése).

·         könyvben (Koncz Lajos (2008) “…az írás megmarad – A Németországi Magyar Gimnázium története 1945-1956” könyvének folytatása lenne ez a könyv),

·         a “Tablók könyve” által, amelyben megörökítjük iskolánk összes tablóját.     

6)      Egy  Kastlis Ki-ki? (Who is who in Kastl?) kötet szerkesztése, mellyel nemcsak egy érték-közösség, hanem egy nemes értelemben megfogalmazott érdek-közösség is lehetünk, alma materünk 5 kontinensre kiterjedő, nagy értékű emberi tökéjét feltérképezve

7)      Kastli Szemináriumok - a kastli diákság évi szellemi és kulturális rendezvénye.

8)      Kastli honlap létrehozása. Jelenlegi blogunk mellett (http://kastldiakok.blogspot.com/ -amelyen most is minden fontos információt megtaláltok rendezvényeinkröl, munkánkról- nemsokára egy honlapot fogunk létrehozni, hogy  az információ és a kommunikáció még jobban müködjön közöttünk.

Amint látjátok, sok a tennivaló! De tudjuk és érezzük, hogy közös erővel nagyot tudunk alkotni! Erre hívunk sok szeretettel minden kastlis diákot! Ha úgy érzed, hogy valamelyik projektbe szívesen közreműködnél, jelentkezz, és mi boldogan fogunk fogadni sorainkba. Ha van valami bomba ötleted, ami nekünk nem jutott eszünkbe, jelentkezz és szívesen megvizsgáljuk annak kivitelezési lehetőségeit! Ha bokros teendőid miatt nem tudsz aktívan közreműködni, anyagi segítséged –kicsi vagy nagy egyaránt- mindig jól fog jönni.

És ha csak erkölcsi támogatást tudsz nyújtani, úgy azért is hálásak leszünk: gyere el a rendezvényekre, tartsd a kapcsolatot a kastlisokkal, add tovább az információkat! Ezzel is sokat segítesz!

Búcsúzásul hadd idézzük Tolvaly Feri költő iskolatársunkat:

“Kastl ott lesz, ahol  Kastl szellemiségében találkozunk Budapesten, szabad hazánkban vagy bárhol a nagy világban”.

 

Alumni e.V. nevében, régi kastlis barátsággal és szeretettel

Fedor Aliz (1963-68)

 

A pünkösdi jubileumi ünnepség szervezői:

Schmidt Károly, Bor Ágnes, Tarnai László, Müller György, Fedor Aliz, Katona Ágnes, Kolhanek László, Szilágyi Zoltán, Márton Zsolt

András Erzsébet, Schmidt Károly, Tarnai László, Müller György, Fedor Aliz, Katona Ágnes, Kolhanek László, Szilágyi Zoltán, Márton Zsolt

 

 

Kommentar schreiben

Kommentare: 0