Magyarok Németországban MTA Kutatás

 

Az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézete 2015-ben és 2016-ban a Nagy-Britanniában élő magyarok helyzetét vizsgálta.

 

Ezt a kutatást 2017 folyamán a Magyarok Németországban program keretében folytatjuk a Berlini Humboldt Egyetem Migráció- és Integrációkutató Intézetével (BIM https://www.bim.hu-berlin.de/) közösen.

 

A vizsgálat célja megismerni a Németországban élő magyarok helyzetét, a kivándorlás vagy külföldi munkavállalás sikereinek és kudarcainak okait, a német és a magyar társadalomhoz való változó viszonyukat. Arra is választ keresünk, hogy az Európai Unión belül lakó- vagy munkahelyüket változtató emberek hogyan reagálnak az Európát érintő nagy kihívásokra, közöttük a nemzetközi vándorlás különböző formáira és azok következményeire. A berlini intézettel való együttműködésünk lehetővé teszi, hogy a Németországban élő magyarok helyzetét és véleményét összehasonlítsuk az ugyanott élő lengyelekével, ezzel hozzájárulva a migráció európai és tágabb vonatkozásainak jobb megértéséhez.

 

És hogy miért érdemes még válaszolni? Az adatlapot hiánytalanul kitöltők között egy egyirányú vagy retúr repülőjegyet sorsolunk ki (valamely németországi város és Budapest viszonylatában).

 

A vizsgálat módszere online kérdőív és interjú.

 

Az MTA TK KI honlapján link vezet az online kérdőívhez

 

http://kisebbsegkutato.tk.mta.hu/hirek/2017/06/magyarok-nemetorszagban-kutatas

 

Együttműködésüket köszönjük. Hálásak vagyok minden kommentárért, és legalább annyira minden kitöltött kérdőívért.

 

 

 

Üdvözlettel

Feischmidt Margit, dr. habil

osztályvezető, tudományos főmunkatárs

 

MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont

Kisebbségkutató Intézet

1014 Budapest Országház u. 30.

Tel.: +36 1 224 67 00/469

E-mail: feischmidt.margit@tk.mta.hu

kisebbsegkutato.tk.mta.hu

 

 

Download
Magyarok Németországban MTA Kutatás
Magyarok Németországban Kutatás.pdf
Adobe Acrobat Dokument 345.0 KB