2019 PÜNKÖSDI DIÁKTALÁLKOZÓK 

2019 május 8+9         Pünkösd szombat/vasárnap

2019 május 19-22    Úrnapja

 

Kétszer volt idén volt diáktalálkozó Kastlban. Kétszer? Igen, kétszer!

 

Kezdtük a hagyományos Pünkösdi találkozóval Kastlban, amelyet idén is a Burg Kastl ALUMNI rendezésében szerveztünk és ünnepeltük meg.

 

Majd 10 napra rá eljöttek a volt Alma Materjükba azok a volt diákok, akik bizony immár 

60 évvel ezelött érettségíztek le az akkor éppen másfél év óta müködö Magyar Gimnáziumban, az az osztály, amely elsö egész évét élte át a vár falai közt. Rendezvényükön nagy megtiszteltetésünkre vendégül látták az ALUMNIt is.

 

Külön számolunk be mindkét eseményröl. 

 

Alkalmat kaptunk kibérelni a „Steinstadel” elnevezésü falusi központot, mivel fent az iskolában már javában folynak az épitkezések, úgy a leányinternátusban mint magában az egész várban. Már a Pünkösd elötti pénteken berendeztük a helységet székekel-asztalokka, majd Müller Gyuri faragásaival. A helység lehetöséget nyújtott étel – ital elkészítésére és kiadására is, amelyet Müller Gyuri és magyar segítöi kézbe vettek.

Schmidt Karcsi és Szilágyi Zsuzsa mint minden évben gondoskodtak a díszítésekröl és az elektromos berendezésröl, hátteri zenéröl, úgy mint a jó borról és házi pálinkáról!

Mivel az idö naposnak és kellemesnek igérkezett a Lauterach patak mellett lévö helységet a „Steinstadel” épülete elött is ki tudtuk használni, söt napernyöket is igénybe kellett vennünk a Pünkösdi napok alatt.

Azombat déltöl kezdve már szép számban érkeztek a különbözö osztályok egyes tagjai és vagy a közeli kocsmákban illetve vendégházakban találktak szállási lehetöségeket (Forsthof, Schwarzer Bär, Egyes, Schöberlein,..) vagy a „fenti” uszoda melletti réten sátorozási területet, amelyet idén az ALUMNI bérelt ki a számukra. Már péntek este megtörtént az elsö nagyobb tábortüz, amelyet a szombat éjszakai koronázott meg. 

 

A Pünkösdi találkozót szombat délután 1-kor a hagyományos zászlófelvonással és a Himnusz eléneklésével nyitottuk hivatalosan meg. Vasárnap reggel 10-kor sokan összejöttünk, hogy idöben elkezdhessük a már 4 héttel elötte meghírdetett Burg Kastl ALUMNI egyesület taggyülesét.

A taggyülés keretében az eddigi elnökség beszámolt az utolsó 3 év aktivitásairól, majd a résztvevök (17 személyesen résztvevö tag + 9 nemrésztvevö, aki szavazati jogát átruházta a jelenlévökre = összesen 26 szavazati joggal rendelkezö alumnis tag) felmentették az elnökséget+vezetöséget. Szavazásra került a Burg Kastl ALUMNI alapszabályából több olyan pont, amellyel az egyesület munkályán könnyíteni szeretnénk – lásd a külön csatolára került új szabályzatok német és magyar verzióit. A legfontosabb újdonságok összefoglalva a következök:

  • Elnökség: 3 tag   +   Vezetöség: 4 tag (eddig 7)
  • Új Elnökség: Schmidt Károly (1997) + Gelléri Emil (1964) + Katona Ágnes (1973)
  • Új Vezetöség:  Dr. Hefty György + Müller György + Almay Béla + Dr. Kovács Zsolt
  • Taggyülések/Választások: a következö 2023 Pünkösdjén majd 5 évente, a Világtalálkozók keretében (eddig 2 évente)

 

Vasárnap délben Kastl polgármestere Stefan Braun üdvözölte a volt diákokat és örömét fejtette ki, hogy idén is, mint az utolsó években szép számban jelentek meg a hagyományos Pünkösdi találkozón. Föleg a 20 (1999) és 25 (1994) évvel  ezelött érettségízettek jöttek el szép számban osztálytalálkozójukra.

Összesen 70 – 80 volt diákot számoltunk össze. Talán még többen is voltak! Jó hanguatban és beszélgetések közepette húztuk le a zászlót vasárnap délutan 6 felé elénekelvén a Szózatot ünnepségünk zárására. Azonban a beszélgetések és eszmecserék, viccek és élmények elmesélése még folytatódott a különbözö falusi kocsmákban vagy a fenti tábortüz mellett késö éjszakáig.

 

Találkozunk újra 2020 Pünkösdjén à2020 május 30 és 31-én Kastlban!

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Alig 10 napra a Pünkösdi találkozó után újabb volt kastlisok találkozóját ünnepeltük meg Kastlban: ezuttal azok a diákok jöttek el, akik 1959-ben, tehát 60 évvel ezelött érettségíztek le a volt bencés kolostorban, az akkor Kastlban éppen egy éve müködö emigráns magyar gimnáziumban. 

 

Nagyon megható élményben részesültünk azok a volt diákok, mint jómagam, akik vendégként jöttünkk el erre a találkozóra, mert elsö kézböl kaptunk élménybeszámolót azoktól a volt iákoktól, akik még személyesen élték át az 1956-os magyar forradalmat vagy Budapesten vagy más nagyobb városokban, mint pl. Veszp´rem vagy Sopron. Az akkor 76 (!) érettségízettböl, 28-30 jöttek el, többnyire német származásu élettársaikkal. Nagy öröm volt nézni, hogy a most 80 (vagy azon felüli) évesek mennyire örültek egymásnak és mennyire „visszaestek” a diákkori hangulatukba és magatartásukba, mennyire megfiatalodtak találkozásuk 3 napja alatt!

 

Czibulás Gábornak köszönhetö, hogy ez az osztály még ma is majdem hogy évente találkozik és tovább tartja egymást közt a kapcsolatot, pedig lassan ürülnek a sorok köztük is. Annak ellenére, hogy Gábor kijelentette, hogy ez a 60. lesz majd az utolsó találkozójuk, annyi ezt ellenzö hang merült mindjárt a bevezetéskor és üdvözlö szavaknál, hogy kénytelen volt visszavonni az „utolsó” szót és továbbra fenntartani az évi találkozások tervét! Az 1956-osok –akik a forradalom után Németországban találtak új hazára és otthonra, nem hagyhatták ki az „integráció” szónak ma nagyon is aktuális értelmezését: nagyon megtisztelönek és érdemteljesnek tartották azt a tényt, hogy német ajkú élettársaik, partnereik mennyire szépen tudtak az évtízedek alatt a magyar kúltúrába és életformába beleolvadni...

 

A három napig tartó találkozásuk alatt sok mindent tudott meg az ember az akkori magyar és német viszonyokról, az emigrációs magyar iskolákról Németországban és Ausztriában, az 56-os forradalomról, úgy ahogy ezt az akkori fiatalok még személyesen átélték és Fürstenried illetve a Burg Kastl Magyar Gimnázium elsö éveiröl. Majdnem minden este megszólalt a gitár, a tárogató vagy a hegedü és sokáig ment az éneklés, dalolás...

 

Stefan Braun polgármester is eljött az egyik délben, hogy  köszöntse ezt az osztályt, amelynek több tagját már személyesen is jól ismer!

 

Reméljük azt, hogy nem ez lesz utolsó találkozásuk és hogy még lesz alkalmunk velük, az 1959-esekkel, rendszeresen találkozni! Már most szeretettel meghívjuk öket a 65. Találkozójukra 2024 Pünkösdjén vagy Úrnapján.

 

Ekkor született meg az a terv, hogy jövötöl 2020-tól kezdve, minden évben különkiemeljük a 60 évvel elötte érettségízetteket (vagy abba az osztályba volt diákokat).

 

Fényképeket és külön programokat/leveleket csatolunk e beszámolókhoz!

 

                                                                                                                     Szilágyi Zoltán – 2019 július


Download
180609_Pünkösd 2019 Beszámoló .pdf
Adobe Acrobat Dokument 87.3 KB