2022-06.04+05.  pünkösdi diáktalálkozó - Kastl


 

 

 

 

 

Összefoglaló, pünkösd 2022

 

 

 

A németországi MAGYAR ÉLETNEK egyik sarkalatos összefogása és évröl évre ismétlödö eseménye a volt kastli Magyar Gimnáziumban járt diákok rendszeres találkozója. Ez azzal kezdödött, hogy az elsö évfolyam, az 1958-ban érettségizettek a tablójukon megigérték egymásnak: „találkozunk 1963-ban“.

Ök betartották igéretüket és példaként szolgáltak minden 2006-ig következö érettségi osztálynak, úgy hogy a ballagás napja négy évtizeden át egybeesett mind számosabb osztályok öt, tíz, tizenöt és akár negyvenöt éves találkozójával. Szinte természetesnek illetve magától érthetönek nevezhetö, hogy egy ilyen sziklaszilárd hagyomány az iskola fennállásától függetlenül is nagy mértékben folytatódni tud – ameddig az iskolai élmények helyszine bejárható. Azonban ez a hagyomány sem képes szabadulni az idö fogától. Lényegbe vágó, hogy a volt iskola részben évszázados épülete évek óta átépités alatt van és a mivoltja megváltozott: a világ felé nyitott Magyar Gymnáziumból zárt körü bajoroszági rendörföiskola lett. Hogy az milyen látogatási lehetöségeket fog kinálni, arról a jövö évben többet tudunk beszámolni. Az idö másik lényegbevágó megnyilvánulása: Akik 1958-ban érettségiztek, azok ma – átlagban számítva -

85 évesek. Sok volt „vén diáktól“ már el kellett bucsuznunk, igen sajnálatosan a fiatalabb évjáratokból is.   

 

Egyéb egyesületektöl, szervezetektöl és baráti köröktöl eltéröen ebbe a társaságba nem igen lehet apáról fiára, anyáról lányára bekerülni, mint egy népitánccsoportba, egy cserkészrajba vagy teniszklubba, ahol feltétel nélkül követhetik egymást a generációk. A kastlisok gyerekei csak akkor lesznek kastlisok, ha iskolás korukba már maguk is azok voltak. Ilyenek elöfordulnak, de számban talán meglepöen kevesen – legalább is ahhoz képest, hogy a Magyar Gimnáziumban  járt késöbbi szülök milyen lelkesdéssel gondolnak kastlis éveikre és ápolják mai napig az ott nyert barátságokat meg ismeretségeket.

 

A kastli sajátosságokat, példáúl a szinte globalizált kapcsolatrendszert, ápolni és kezelhetövé tenni találta ki az 1964-ben érettségizett Kiss Ulrich 1972-ben az Alumni egyesületet. E nélkül és az egyesület életben tartása nélkül, melyet az 1972-ben érettségizett Szilágyi Zoltán az iskola megszüntetése után nagy energiával szorgalmazott, nem volna elképzelhetö a kastli pünkösdi találkozók hagyománya a 2010-es és 2020-as években. Nemcsak az érettségi évfolyamok találkoznak kisebb-nagyobb arányban, hanem öt évenként „világtalálkozót“ is tartunk, melyen a Németországban, Magyarországon, egyéb európai országokban lakó kastlisokon kivül néhány az Egyesült Állomokban vagy más földrészeken elö diáktársak is részt vesznek.

 

Két év „kényszerszünet“ után, a folytonosság érdekében ez év tavaszán a Burg Kastl Alumni e. V. elnöki kara összejött lényeges meghivottakkal együtt abban a reményben, hogy idén megint meg tudjuk rendezni az évtizedes hagyománynak elkötelezett Kastli Pünkösdi találkozót. Nürnbergben összeült Schmidt Károly elnök, Gelléri Emil, Katona Ágnes, Müller György, Szilágyi Zoltán és Dezassze Miklós. Elökészítették a kastli kommunális rendezvényhely, a Steinstadel, és a magyar Cserkészpark egy részének bérlését. Központi találkozóhelyek és azok müködtetése nélkül bár folynának a beszélgetések az egyes vendéglökben, de a különbözö korosztályok nem találkoznának akaratlanul is egymással, ami pedig a rendezvény egyik lényege. A másik persze az, hogy ha már az Alumni egyesület vállalja az elökészülést és az adott költségeket, akkor váljon láthatóvá és hallhatóvá is a színhelyen. Hiszen még évtizedeig lész rá szükség és igény, mivel a legfiatalabb érettségi-évfolyamosok mostan még csak 35 évesek. Annál nagyobb öröm, hogy most is csatlakoztak újabb diáktársak az eddig is tagdíjfizetö Alumni törzshöz. A napközi jó hangulathoz nélkülözhetetlen süteményeket és a hagyományos lángost az elérhetö és bevált amatörrökre bízták rá. A szombatestére tervezett tábori ellátást bográcsgulyással az egyesület saját kezébe vette.

 

Már pénteken megérkeztek az elsö segitökész társak, munkájuk eredménye hamar látható volt. Szombaton déltöl kezdve gyültek a „soron lévö“ épp úgy mint a nem soron lévö és talán annál lelkesebb résztvevök. Délután kettökor Schmidt Károly Alumni-elnök és a kastli polgármester Stefan Braun megnyitották a 2022-es Pünkösdi Találkozót. A polgármester nem csak a volt diákok vonzását Kastlhoz méltatta és biztatta öket további rendszeres visszatérésre, hanem nem is rejtette véka alá a megelégedettségét azzal, hogy a létesülö rendörföiskola egy szerencsés utódlási megoldás a község számára, elsösorban azért, mert az állam igen nagy összegért felújítja a várépületet. A Zászló felvonása és a Magyar Himnusz eléneklése zárta az ünnepélyes perceket.

 

Szép számban összejöttek az érettségi találkozó osztályok is: 1967, 1972, 1977, 1982, 1992, 1997 és 2002. Körülbelül 120, talán 140 volt diák maradt többnyire két napig jelen. A pünkösd vasárnapi rövid istentisztelet után, melyet Csákvári Dániel lelkész a Steindstadelban tartott, bemutatkoztak a soron lévö találkozó osztályokból megjelentek. Nagy benyomást keltett az 1961 érettségizett Oláh János visszaemlékezése az iskola népitánccsoport alapítására, mellyel sok minden mellett az a szándék is bevált, hogy az iskolát a környezö német iskolák között ismertté és bizonyos értelemben nem csak versenyképessé, hanem kimagaslóvá tegye – ami egyrészt legendás római vagy párizsi, másrészt számtalan kastli és Nyugatnémetország szerti  fellépéssel vált valóra.

 

A pandémia után közösen megmutattuk, hogy a kastli együttérzés túlélte a vírus támadását, és hogy megalapozott a bizakodásunk abba, hogy jövöre is sikerül a 2023-ra esedékes pünkösdi Világtalálkozó!

 

 

Kastli baráti üdvözlettel,

A Burg Kastl ALUMNI egyesület nevében

 

 

Schmidt Károly

elnök

info@kastlalumni.eu

 

 


Download
03d 2022 pünkösdi beszámoló -hosszú vált
Adobe Acrobat Dokument 76.4 KB

A fényképeket köszönjük Kardos John, Zsuzsa, Béla, Sanyi, Joe és Jánosnak!


 

 

 

 

 

Meghívó, pünkösd 2022

 

 

Kedves régi Diáktársak, kedves volt Tanárok és Nevelök,

kedves Alumni-Tagok,

 

igéretünket teljesítve örömmel hívunk Titeket a 2022-es pünkösdi találkozóra Kastlba!

Szerencsére úgy tünik, hogy a koronavírus idén már nem akadályozza meg a

hagyománaink megtartását. Bár a múltból okulva most is fenntartjuk azt a lehetöséget,

hogy szükség esetén elörelátó óvatossággal járjunk el.

 

Az idei pünkösdi találkozónk szombaton, június 4-én, kb. 14:00 órakor kezdödik az iskolaszászlónk

felvonásával a Kastl Steinstadl elött. Az Alumni minden volt diákot és hozzátartozóit meg

barátjait szeretettel fogad mindenféle belépö- vagy résztvevöi dij nélkül.

Arról is gondoskodunk, hogy legyen kávé-, sütemény-, lángos-, szeszmentes ital- valamint

sör- és bor- és késöbb gulyás-kinálat egy tábortűz mellet.

 

Kérjük, hogy szálásáról mindenki idöben gondoskodjon. Mint már néhány éve idén is

megnyítjuk péntek délután a Mennersbergi cserkészparkban a táborozó helyet sátras vagy

kempingkocsis érkezök számára. Szombat este a parkban lesz a közös tábortüz.

Mindenkit, aki a táborozás lehetöségét igénybe veszi, arra kérjük, hogy a helyét

hétfö dél 12 óráig hagyja el mindenféle oda nem illö "lábnyom" nélkül.

 

 

Az Alumni ezt a szervezést és a részben költséges kinálatot azért tudja teljesíteni és

nyujtani, mert vannak hü fenntartói. Hogy az ö számukat növeljük, fordulunk mindekihez:

Kedves volt iskolatársunk, kedves Alumni-Tagok,

abban az esetben, ha még nem fizetted be a tagságdijat, emlékeztetni szeretnénk erre.

Ebböl fizetjük a pünkösdi találkozó költségeit és e mellett támogatunk az iskolánkhoz közel

álló magyar egyesületeket, mint pl. a Mennersbergi cserkészeket, vagy a müncheni magyar

táncegyesületet.    A tagságdij egy évre 20,00 EUR:

 

Burg Kastl Alumni e.V.                                    IBAN:  DE37 7525 0000 0021 4547 72

BIC (SWIFT-Code):  BYLADEM1ABG             Sparkasse Amberg – Sulzbach

 

Elvégre mindeki, aki valaha az iskolánkba járt az alumnihoz tartozik, de aktiv tagoknak

azokat tekintjük, akik vagy irásban bejelentkeztek, vagy pedig aktiv tagságukat a tagdij

befizetésével jelzik. Az aktiv tagok választják a vezetöséget, amelyre legközelebb

2023 pünkösdkor kerül sor.

 

Kastli baráti üdvözlettel,

A Burg Kastl ALUMNI egyesület nevében

 

 

Schmidt Károly

elnök

info@kastlalumni.eu

 

 Download
Meghívó Kastl Pünkösd 2022.pdf
Adobe Acrobat Dokument 99.3 KB

 

 

 

 Emlékeztető

Meghívó, pünkösd 2022

 

 

Kedves kastli iskolatársak, barátok, alumniak,

 

hétvégén remélhető nagy számban találkozzunk.

Az ALUMNI elnöksége a szükségeseket elökészítette.

 

A pünkösdi találkozónk központja a falú közepén található Steinstadel

(címe: Brauhausgasse 1, 92280 Kastl).

Szombaton 12 órakor nyitjuk meg, 14 órakor zászlót bontunk Stefan Braun polgármester úr jelenlétében.

Az étel- és ital-kínálat majdnem az egész ábácét kihasználva a lángostól a süteményig,a kávétól a sörön át a vízig terjed. Az U-kezdöbetüvel is van valami.

 

A Steinstadelban szombat este 18 órakor nyugalom áll be, hiszen átköltözünk

a mennersbergi Cserkészparkba, ahol egy tábortűz, gulyás és illő italok mellett örülünk az együttlétnek, mulatunk, nosztalgiázunk és a jövőbe nézünk, például a jövő évi világtalálkozó elé.

 

Vasárnap megint a Steinstadel a kastlisok központja.

 

Mert az ALUMNI elnöksége többet szeretne nyújtani, mint amit hat kezével el tud rendezni, nagyon

örülnék, sőt hálásak volnék péntek délután és szombat délelőtt és végül is hétfőn délelött további segitő kezekért a felépitésnél és lerámolásnál.

 

A szenvedélyes táborozók számára péntek délben megnyílik a Cserkészpark a Homokbányában.

De minden szenvedélyen végül uralkodni is kell, ezért a Cserkészparktól és parkból hétfő délig

bucsuzni kell, és hagyja el mindenféle oda nem illő "lábnyom" nélkül.

 

Az ALUMNI ezt a szervezést és a részben költséges kinálatot azért tudja teljesíteni és nyújtani,

mert vannak hű fenntartói, amiből a pünkösdi találkozó költségeit is fizetjük.

 

Elvégre mindeki, aki valaha az iskolánkba járt az alumnihoz tartozik, de aktiv tagoknak azokat tekintjük, akik vagy irásban bejelentkeztek, vagy pedig aktiv tagságukat a tagdij befizetésével jelzik.

Az aktiv tagok választják a vezetöséget, amelyre legközelebb 2023 pünkösdkor kerül sor.

 

Ha TE ist azt ALUMNI bejegyzett büszke tagja szeretnél lenni, akkor jelentkezz nálunk.

A tagságdij egy évre 20,00 EUR !

 

Baráti üdvözlettel

 

 

Schmidt Károly

elnök

info@kastlalumni.eu